11/25/10

Protes med känsel

Elektroniska proteser har befunnit sig på experimentstadiet ganska länge, och nu börjar de verkligen imponera, i alla fall på mig.

För drygt ett år sedan sände BBC News ett reportage (se nedan) om ett svensk-italienskt forskningsprojekt som syftar till att utveckla en handprotes som kan styras med endast tankens kraft. Tankestyrda proteser och annan elektronik har visats upp förr, men det häftiga med den här protesen är att den kan kopplas samman med den ursprungliga handens nerver och därför förmedla känsel. För tillfället är denna förmåga begränsad till fingertopparna, men inom en inte allt för avlägsen framtid lär vi få se en protes som kan förmedla nästan samma grad av känsel som dess biologiska motsvarighet. Det enda som skulle kunna stoppa detta från att hända är om man snabbt lyckas komma på ett sätt att få kroppsdelar att växa ut igen, precis som hos ödlor. Jag vet att det forskas på detta, men jag håller inte direkt andan.



Angående känsel, förresten. När jag läste Expressens artikel om detta projekt noterade jag att artikelförfattaren satt citationstecken kring ordet "känna". Jag förstår inte varför. Killen i klippet känner ju.

11/23/10

Mjukvara konkurrerar med mänskliga sångare

I Japan har ett nytt fenomen sett dagens ljus: virtuella artister som sjunger med datorgenererad röst. Matar man in sångtext och melodi i sångsyntesapplikationen Vocaloid, som utvecklats av Yamaha, genererar den sång som åtminstone i mina öron låter nästan som om den härrör från en människas stämband. Och till viss del är det förstås så. Precis som för de flesta (alla?) kommersiella talsyntesapplikationerna har Vocaloids ordförråd lästs in av människor. Icke desto mindre är det en fascinerande teknologi, och som kan ses i följande YouTubeklipp från en konsert med bl.a. den virtuella sångerskan Hatsune Miku ("hon" projiceras på en stor duk) är det en hel del Japanska ungdomar som har tagit den till sina hjärtan:

Hatsune Miku framför låten The World is Mine.

Med tiden kommer sångsyntesapplikationer förmodligen att kunna generera sång med en röst som inte ens ett tränat öra kan särskilja från en människas. Jag skulle dock tippa på att virtuella artister som Hatsune Miku precis som idag kommer att samexistera med mänskliga artister snarare än att konkurrera ut dem (även om viss konkurrens nog är att vänta). För även i dessa digitala tider framförs ju massor av musik på analoga instrument.