11/9/11

Ny version av Hondas humanoid Asimo

Tänkte först själv skriva ett inlägg om den förbättrade versionen av Hondas människoliknande (en rymddräktsbeklädd människa, för att vara mer exakt) robot Asimo, men så såg jag detta redan gjorts på den mycket trevliga bloggen Robotnyheter, så jag hänvisar dit. Det är verkligen värt en titt -- Honda ligger definitivt i frontlinjen när det kommer till humanoider.

Ericsson spår framtiden

Med tanke på teknikens snabba framsteg är det nog mer eller mindre ett måste för ett företag som utvecklar ny teknik att ägna en del av sina resurser åt att analysera trender inom branschen och försöka extrapolera dessa framåt i tiden. På Ericsson, som ju utvecklar kommunikationsteknik, tycks man klokt nog ha funderat en hel del på hur framtidens uppkopplade värld kommer att se ut, och dessa funderingar delar de snällt med sig (eller ja, det är förstås ett reklamtillfälle) av i följande lilla dokumentär:



Kanske intressantast är snacket om det s.k. "Internet of Things" -- prylarnas internet. Inom ett par år spås det att inte bara våra datorer och telefoner kommer att vara uppkopplade, utan också våra bilar, kylskåp, lampor och till och med krukväxter. Helt klart kan jag se fördelar med att närsomhelst med hjälp av min telefon kunna kontrollera om jag släckt alla lampor i hemmet, eller att, som i dokumentären ovan, ha kontakt med mina blommor via Twitter. Jag vet inte exakt vad mer som rent teknikmässigt krävs för att detta skall bli verklighet, men det ligger förmodligen inte så långt fram i tiden.