2/2/11

Stamcellssprej får brännskador att läka

7 februari sänder National Geographic Channel (en TV-kanal som nog inte särskilt många svenskar har tillgång till) programmet How to Build a Beating Heart. Detta program handlar dock inte bara om hur man konstruerar ett hjärta, utan också om en uppfinning som den här killen är ansvarig för: en sprejpistol med vars hjälp man kan spreja brännskadad hud med en lösning bestående av bland annat patientens egna stamceller, som extraherats från en oskadd del av huden.

Enligt den förhandstitt av programmet som kan ses nedan, kan man med denna behandlingsmetod korta ner läkningstiden till bara några timmar, jämfört med de dagar eller till och med veckor det tar vid exempelvis en hudtransplantation. Det vore fantastiskt om det stämmer, för ju kortare läkningstid, desto mindre risk för infektioner.

Även om man redan lyckosamt har behandlat ett gäng patienter med denna metod, sägs det i klippet att den fortfarande befinner sig på experimentstadiet. Mitt intryck är dock att den börjar bli färdig för bruk i stor skala, men det kan mycket väl finnas massor av olika hinder för detta som jag inte känner till (sådana kanske tas upp i programmet).

Undrar förresten om metoden också hjälper vid tredje gradens brännskador?

No comments:

Post a Comment