1/31/11

De kommer hit och tar våra jobb!

Något jag följer med stort intresse är utvecklingen av robotar som syftar till att delvis eller helt ta över arbetsuppgifter som annars utförs av människor. De flesta av oss känner förmodligen till att biltillverkare sedan länge använder sig av robotar för att t.ex. svetsa ihop och lackera karosser, men någon utbredd kännedom om att man även inom exempelvis lagerbranschen och lantbruket tycks ha börjat inse fördelarna med en icke-organisk arbetsstyrka tror jag däremot inte finns.

Kiva Systems heter ett företag som utvecklar och säljer en automatiserad lagerlösning, vars viktigaste komponent är ett gäng orangea robotar som hämtar lagerhyllorna med de beställda varorna och kör dem till lagerarbetarna. Detta innebär att lagerarbetarna slipper gå långa sträckor för att leta upp varorna bland alla hyllor, vilket medför att de istället kan koncentrera sig helt på förpackning och distribution. Enligt Kiva Systems leder deras lösning av denna anledning till en markant ökad effektivitet, något som verkar fullt rimligt i mina ögon.

Som förklaras i klippet nedan navigerar robotarna i lagerbyggnaden med hjälp av kameror som läser av streckkoder i golvet. Vidare ser en centraldator till att robotarna placerar hyllorna med de populäraste varorna närmast förpackningscentralen, för att på så sätt minimera tidsåtgången.



Det finns förstås fler automatiserade lagerlösningar än Kiva Systems. Här är t.ex. ett klipp från ett IKEA-varuhus i Tyskland, som använder sig av vad som ser ut att vara ett hissbaserat system:



Jag har inga siffror på det, men jag har svårt att föreställa mig någonting annat än att lager med så gott som helt igenom mänsklig arbetskraft fortfarande dominerar stort. Med tanke på den potential automatiserade lagerlösningar uppvisar skulle jag dock, om jag vore lagerarbetare, se till att ha en plan B redo.

Inom lantbruket går man också mot en ökad automatisering. Ett exempel på detta är mjölkningsrobotar, som verkar hitta in i allt fler ladugårdar. Denna typ av robot, som enligt Wikipedia dök upp i början av 1990-talet, kan idag sköta såväl mjölkning som kvalitetsanalys av mjölken helt på egen hand. I nedanstående reklamfilm från den nederländska robottillverkaren Lely visas dessutom att korna själva bestämmer när de skall mjölkas.


Mu.

Ett annat exempel på automatisering inom lantbruket är självgående traktorer. Följande klipp visar vad man kan åstadkomma med bl.a. ett GPS-baserat styrsystem:



Skall man tro tillverkarna ger bruk av ett sådant styrsystem en betydligt precisare plöjning av åkern än vad en människa kan åstadkomma (på tillverkaren AutoFarms hemsida utlovas en precision på under en tum, d.v.s. under 2.54 cm), vilket rimligtvis leder till ett effektivare utnyttjande av jorden. Jag är dock inte helt säker på att det är lagligt att släppa lös sin traktor på det där viset, åtminstone inte i Sverige. Däremot lär det vara helt i sin ordning att låta elektroniken sköta jobbet så länge man sitter med i hytten. Förmodligen är det dock bara en tidsfråga innan lagstiftningen ändras och vi får se traktorer köra omkring på åkrarna utan mänskligt sällskap.

Till sist: den stora frågan är förstås om det önskvärt att automatisera i stor skala. Trots att det betyder att jobb försvinner skulle jag nog våga påstå att det är det. Eventuellt återkommer jag med en motivering.

No comments:

Post a Comment