1/14/11

Robotrevolution inom det militära oroar

Peter W. Singer, expert på 2000-talets krigföring (inte djuretik-Singer, alltså), har skrivit boken Wired For War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century. Jag har själv inte läst denna bok, men uppenbarligen ligger den till grund för nedanstående extremt fascinerande, men också oroande, föreläsning som Singer gav förra året.

Singer menar att militär teknik som för bara några få årtionden sedan var science fiction nu börjar bli verklighet, framförallt i form av obemannade mark- och luftfarkoster. Vissa av dessa farkoster är beväpnade, som t.ex. de välkända s.k. drönarna som (tyvärr inte alltid så framgångsrikt) jagar terrorister i Afghanistan och Pakistan. Det faktum, som Singer nämner en bit in i föreläsningen, att den amerikanska militären år 2009 utbildade fler förare av obemannade farkoster än strids- och bombplanspiloter tillsammans, gör att man inte annat än måste ta honom på allvar.

De problem och risker Singer ser med denna utveckling är bl.a. att dagens lagstiftning inte är anpassad för en krigföring som sker med hjälp av (än så länge bara delvis) tänkande maskiner (omfattas robotar av Genévekonventionen?), och att krig blir något som de obemannade farkosternas förare, som ju sitter på militärbaser belägna på säkert avstånd från slagfältet, ser mer som TV-spel än som verklighet. Vad blir effekterna av ett sådant synsätt?



(Tillägg: Tydligen måste man klicka på "Watch full program" i det nedre högra hörnet för att kunna se hela föreläsningen.)

No comments:

Post a Comment